Seura

Historia

Olet täällä: Etusivu / Seura / Historia

Ikaalisten Urheilijoiden esittely

Ikaalisten Urheilijat on perustettu vuonna 1922. Tuolloin seuran riveihin koottiin Ikaalisten lukuisten kyläseurojen urheilijat edustamaan Ikaalista piirin ja valtakunnan tason kilpailuissa. Seura liittyi SVUL:n Hämeen piirin jäseneksi ja rekisteröitiin virallisesti vuonna 1928.

Vuonna 1973 suunnistajat erosivat Ikaalisten Urheilijoista perustaen erikoisseura Ikaalisten Nouseva-Voiman. Myös pesäpalloilijat erosivat emäseurasta perustaen 1976 Ikaalisten Tarmon.

Seura on yhä perinteinen yleisseura, jossa on tällä hetkellä viisi toimivaa lajijaostoa; hiihto, jalkapallo, jääkiekko, palloilu (koripallo) ja yleisurheilu.

Seuran jäsenmäärä on n. 950 ja vuosibudjetti n. 140 000 euroa.

Lajijaostoista nykyisin suurin on harrastajamäärällä mitaten jalkapallo ja urheilumenestyksen suhteen yleisurheilu. Myös seuran hiihtäjät ovat kautta vuosien saavuttaneet menestystä olympiamitaleista alkaen.

Maajoukkueurheilijoita niin nuorten kuin aikuistenkin sarjoissa on seuralla ollut erityisesti viimeisten kahden vuosikymmenen aikana runsaasti yleisurheilussa, mutta myös hiihdossa. Ikaalisten Urheilijat voitti vuonna 1981 arvostetun Hämeen Viestin rikkoen perinteisten Valkeakosken Hakan ja Tampereen Pyrinnön voittokulun.

Seuran kautta aikojen paras saavutus on Matti Pitkänen hiihto Suomen joukkueessa Lake Placidin olympialaisten miesten 4 x10 km:n viestissä pronssille. Henkilökohtaisella 30 kilometrin matkalla hän oli kuudes. Vuoden 1976 olympialaisissa Innsbruckissa voitti Matti Pitkänen olympiakultaa Suomen viestijoukkueessa edustaen tuolloin kuitenkin naapuripitäjän Kyröskosken Pontta. Lahden MM-hiihdoissa 1978 otti Matti Pitkänen viestissä MM-hopeaa hiihtäen Suomen joukkueen ankkurina. Lisäksi hän sijoittui
jokaisella henkilökohtaisella matkalla - 15 km, 30 km ja 50 km - neljänneksi. Edellistalvena hän voitti myös kovan Holmenkollenin 50 kilometrin hiihdon.

Naishiihtäjistä Annmari Hakola (nyk. Viljanmaa) nousi naismaajoukkueen edustushiihtäjäksi vuonna 2000 Ikaalisten Urheilijoiden riveistä. Nuorten Suomen mestaruuksiin ovat hiihtäjistä yltäneet Soile Entonen, Ville Karjalainen ja Krista Lähteenmäki (nyk Pärmäkoski).

Aikuisten Suomen mestaruuteen on yltänyt kiekonheittäjä Timo Sinervo Tampereen Kalevan Kisoissa vuonna 1996. Keihäänheittäjä Pietari Skyttä voitti vuonna 1997 nuorten alle 23 -vuotiaiden Euroopan mestaruuden ja Timo Sinervo otti kiekossa hopeaa. Aikuisten maajoukkueessa Ruotsi -ottelussa
ovat lisäksi kilpailleet kolmiloikkaaja/pituushyppääjä Reima Venhe ja korkeushyppääjä Jussi Tasala. Nuorten Suomen mestaruuksia ovat näiden aikuisten maajoukkueurheilijoiden lisäksi voittaneet Mikko Peltoniemi, Antti ja Mikko Tukiainen, Marko Laaksomaa ja Juha Niemistö.