Kamppailu

Taekwondo

Olet täällä: Etusivu / Kamppailu / Lajitarjonta / Taekwondo

Taekwondo

Taekwondo on moderni, alle 70 vuotta vanha kamppailulaji, jonka taustalla on kuitenkin vuosisatainen kamppailutaitoperinne niin lajin emämaassa Koreassa kuin naapurivaltioissa Japanissa ja Kiinassakin. Taekwondo alkoi kehittyä omaleimaiseksi kamppailu-urheiluksi 1960-luvulla, kun sen kilpailusääntöjä muutettiin selvästi erilaiseksi kuin karatessa.

Taekwondo levitettiin tehokkaasti eri puolille maailmaan 1960- ja 1970-luvuilla. Suomessa alettiin harjoitella lajia vasta aivan 1970-luvun lopulla menestyksekkään korealaisottelijan Dae Jin Hwangin tuotua lajin maahan. Mestari Hwang perusti seuramme vuonna 1981 nimellä Lahden Tae Kwon Do Hwang.

Taekwondo soveltuu monipuolisuutensa vuoksi lajina kaiken tyyppisille ja ikäisille ihmisille sukupuoleen tai lähtökohtiin katsomatta. Erilaiset lajiharjoitukset kehittävät perustekniikan kamppailutaitojen lisäksi mm. kuntoa, kehonhallintaa sekä liikkuvuutta.

Taekwondossa jokainen voi edetä omalla aikataulullaan huomioiden yksilölliset erot fyysisesti ja yhdistettynä harrastajan muuhun elämään. Vyöarvojen tummentuessa ja vaatimusten tiukentuessa harrastajakin kasvaa henkisesti vastaamaan mm. kamppailuetiikan tuomiin haasteisiin. Pidemmälle ehtinyt harrastaja voi itse päättää, mitä hän lajilta haluaa tutustuttuaan sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Taekwondossa kilpaillaan kaikissa ikäluokissa ottelussa ja liikesarjoissa. Ottelussa kilpailijoilla on mahdollisuus edetä aina Olympiatasolle asti tai kilpailla aivan omaksi iloksi kansallisissa kisoissa. Olympialaisten ohjelmaan taekwondo on kuulunut virallisena lajina vuodesta 2000. Poomsessa korkeimmat kilpailut käydään EM-tasolla. Alle 14-vuotiaille järjestetään tekniikkakilpailuja, joissa mitataan erilaisia potku- ja lyöntitekniikkojen taitoja.